DOPORUČUJEME

Co je to grafická karta

 


Pokud je součástí vašeho života počítač, tablet či mobil, tak je nepochybné, že se do něho dostala i grafická karta. Bez ní by tato zařízení totiž nemohla zobrazovat digitální data na monitoru nebo displeji. Je natolik sofistikovaná, že dokáže jedničky a nuly převést do takové podoby, aby ji mohlo lidské vnímat. Proto je nepostradatelná a také jedním z parametrů, který člověk zohledňuje při výběru nové elektroniky.

Trocha historie nikdy není na škodu

První grafická karta vznikla už v roce 1981. Tenkrát ji vyvinula společnost IBM pro svůj osobní počítač IBM PC. Pravda, mnoho toho nezmohla, protože počítač uměl pracovat pouze v textovém režimu. Byl tu ale slibný začátek něčeho, co v dalších letech prošlo rychlým vývojem a zdokonalením.

Významný byl v tomto ohledu rok 1996, jenž byl ve znamení vydání karty Voodoo společností 3DFX, která představovala takovou malou revoluci v grafických kartách. Ještě výraznějším počinem byla grafická karta Voodoo Rush, jež už dokázala pracovat i s 2D grafikou. A další zdokonalení následovala.

Dnes už jméno společnosti 3DFX valné většině uživatelů elektroniky nic neřekne, zato nVIDIA ano. Právě tato americká firma odkoupila 3DFX a pokračovala v její započaté práci. Dnes patří nVIDIA mezi známou a oceňovanou značku grafických karet. Na paty jí šlape společnost AMD, její největší konkurent. Setkat se lze i se značkami Intel, VIA Technologies, Matrox.

Jak pracuje grafická karta

Grafická karta, jinak zvaná i jako GPU, má za úkol tvorbu obrazu. Ta se skládá z několika kroků. Nejprve musí procesor počítače poslat grafické kartě instrukce a data, jež jsou nezbytná pro vykreslení obrazu. Následuje jejich zpracování prostřednictvím GPU, který vypočítá efekty a vytvoří finální obraz. Posledním krokem je přenos vykresleného obrazu do monitoru.

Nejčastější dělení grafických karet je na:

       Multimediální – pro nenáročné uživatele a pro notebooky a počítačové sestavy do domácnosti a kanceláře. Jejich výhodou je především nízká cena a malá spotřeba energie.

       Herní – pro hráče počítačových her ve vysokém rozlišení. Využívají velmi často nejnovější technologie AMD CROSSFIRE a NVIDIA SLI.

       Profesionální – pro náročné grafické práce.

 

Podle čeho vybírat grafickou kartu

Řekněme, že jste běžný uživatel notebooku. Používáte ho především pro kancelářskou práci, občas si na něm pustíte film, prohlédnete fotografie pořízené na dovolené, projedete internet a své oblíbené sociální sítě. Vám postačí notebook s grafickým čipem integrovaným přímo do procesoru, což je kompaktní a efektivní řešení. Modelová řada tohoto typu notebooků patří spíše k těm levnějším a méně výkonným variantám. Ale pro uživatelskou potřebu je to dostačující.

Něco jiného jsou nároky hráče počítačových her, zpracovatele videí, modelování v 3D, uživatele editačních programů Photoshop, AutoCAD a podobně náročných grafických činností. Zde už integrovaná grafická karta nestíhá a je třeba se podívat po zařízení, které má grafickou kartu dedikovanou s vlastní videopamětí.

 


Mezi nejdůležitější parametry při výběru grafické karty patří:

       VRAM (videopaměť) – usnadňuje hladký chod programů bez sekání a umožňuje hrát hry při velkém rozlišení. Platí přímá úměra. Čím větší je VRAM, tím je karta výkonnější. Nároční uživatelé by měli sáhnout po VRAM o velikost více než 12 GB. Pro kancelářskou práci vám postačí VRAM o hodnotě mezi 4 až 6 GB. Multimédia v pohodě zvládá VRAM o velikosti 6 až 12 GB.

       Frekvence paměti grafické karty – Její rychlost přesunu dat mezi jádrem a RAM ovlivňuje výkon zařízení. V současnosti se do popředí dostávají vrstvené paměti HBM a GDDR.

       Šířka paměťové sběrnice – rozhoduje o tom, kolik dat se za jeden takt  dostane z paměti do jádra a zpět. Šířka se udává v bitech. U pamětí typu GDDR může dosahovat až 512 bitů, u HBM až 4 096 bitů.

Vedle těchto faktorů je důležité zvážit i počet a typ grafických jader, počet stream procesorů či chlazení grafické karty. U výkonnějších grafických karet je chlazení podstatným parametrem, na kterém záleží i hlučnost zařízení:

       Pasivní chlazení bez ventilátoru se využívá u grafik pro nenáročné multimediální použití. Je to řešení vyznačující se tichou prací.

       Aktivní chlazení s ventilátorem – hlučnost záleží na kvalitě a dimenzování chladiče.

       Vodní chlazení je ideální pro uživatele vyžadující vysoký výkon grafické karty, jakými jsou hlavně hráči počítačových her nebo profesionální grafici. Počítačová skříň s vodním chlazením je méně hlučná než s chlazením na bázi vzduchu.

Grafická karta je klíčovou součástí počítače, která ovlivňuje kvalitu zobrazovaného obrazu a celkový výkon systému. Při výběru vhodné grafické karty je proto důležité zvážit i své uživatelské potřeby a rozpočet, jenž máte k dispozici. Zařízení k výkonnými grafickými kartami patří k těm dražším.

Zdroj: https://www.gpureport.cz/clanky/nejlepsi-graficke-karty/srovnani-podle-vykonu-ceny.aspx?article=384&page=2, wikipedia.org

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz