DOPORUČUJEME

Perseidy: Slzy svatého Vavřince každým rokem zpestřují srpnovou noční oblohu

 


Polovina srpna bývá každoročně obdobím atraktivním z hlediska pozorování noční oblohy. Právě tehdy vrcholí činnost kometárního meteorického roje zvaného Perseidy. Znali ho už staří Číňané a v Evropě ho poprvé zaznamenali v roce 811. Je vidět, že to, co se dělo jim nad hlavou, lidi zajímalo odjakživa. Perseidy jsou přitažlivé i pro moderního člověka. I my si totiž můžeme říct: „Padá hvězda, něco si přej.“

Děj starý možná jako lidstvo samo

Perseidy jsou činné v období od 17. července do 24. srpna, ale největší aktivitu vykazují mezi 11. až 13. srpnem. V tento čas je možné pozorovat až 110 meteorů za hodinu. I proto už dříve lidé Perseidy označily jako Slzy svatého Vavřince, jehož svátek vychází zrovna na 10. srpen. Tento světec byl umučen ve 3. století a traduje se, že po jeho smrti si lidé meteorického roje na obloze poprvé všimli. 

Mateřským tělesem Perseid je kometa označovaná 109P/Swift-Tuttle, jejíž doba oběhu je 133 let. To, že dráhy Perseid jejich mateřské komety jsou shodné, si poprvé v roce 1861 všiml italský astronom Giovanni Schiaparelli. Ale byl nizozemský přírodovědec Pieter van Musschenbroek, jenž během svých pozorování zaregistroval, že roj meteoritů se pravidelně každým rokem opakuje.

Kde nejlépe Perseidy pozorovat

Pro pozorování Perseid je nejlepší místo s nízkých světelným smogem. Pravděpodobně kvůli tomu nepoletíte do Chile, takže se budete muset spokojit s tím, kde se právě nacházíte. Ale čím dále budete od většího města, tím lépe. Perseidy na obloze, když budete mít štěstí, uvidíte jako světelné čáry. Jakmile meteority vstoupí do zemské atmosféry, třením o přítomný vzduch se rozžhaví. 

Pohled na toto vesmírné divadlo je kouzelný a má v sobě něco tajemného. Když se vám poštěstí Perseidy sledovat z prostředí krásné přírody, je dojem ještě více umocněný. Je to zcela něco jiného než sledování televize nebo displeje mobilu či tabletu. Toto představení je živé a pro daný okamžik jedinečné. Jakmile skončí, budete si muset počkat zase jeden rok.

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz