DOPORUČUJEME

Jak začít s gymnastikou: Lze cvičit i doma


Gymnastika je poměrně náročná sportovní disciplína. Čím dříve se s ní začne, tím lépe. Jenže co dělat, když se vám gymnastika sice líbí, ale nechcete chodit do žádného sportovního oddílu? Lze ji cvičit i doma?

Žíněnku, nebo airtrack?

V současné době již není problém si domů pořídit žíněnku nebo tzv. airtrack a pustit se do cvičení. Menší žíněnka o délce do dvou metrů je záležitost asi jednoho tisíce korun. Nejedná se tedy o položku, která by nějak výrazně musela zasáhnout rodinný rozpočet. Pochopitelně existují i dražší varianty.

Airtrack již je dražší záležitostí, tam budete muset vydat z peněženky už něco přes pět a více tisíc podle toho, jak velký ho chcete. Existují varianty od 3 do 12 metrů. Platí, čím delší airtrack, tím finančně náročnější.

Pro začátek určitě postačí obyčejná žíněnka, abyste si na ní zkusili, jestli vás gymnastika vůbec bude bavit. Jedná se o náročnější pohybovou aktivitu, která vyžaduje pravidelné cvičení, aby to vůbec k něčemu bylo a byl za vámi vidět nějaký výsledek. 

Ovšem, když si cvičíte sami doma, tak na vás nikdo nevyvíjí žádný tlak a můžete si cvičit svým vlastním tempem. To má své výhody. Kde se naučit jednotlivé cviky? Bude to chtít najít vhodný prostor pro cvičení. Nejlépe někde venku na zahradě, pokud žijete v rodinném domě. 

Podívejte se na YouTube

Na YouTube je k dispozici spousta videí, kde jsou názorně jednotlivé gymnastické cviky předvedeny v praxi a pečlivě popsány. Pamatujte si, že před tím, než začnete cvičit, je třeba si nejprve tělo protáhnout a zahrát svaly, aby nedošlo k jejich zranění. Když budete vytrvalé, určitě se vám podaří být v gymnastice stále lepší.

Začít můžete třeba hvězdou neboli přemetem stranou, která sice není úplně nejjednodušší, ale je mnohem snazší než přemet dopředu. Vyzkoušet lze i most, i když i zde je třeba mít už něco nacvičeno. Na druhou stranu se jedná o top cvik s vlastní váhou.

V čem cvičit?

Můžete se obléci do speciálního gymnastického dresu, ale úplně postačí také legíny a tričko. Oblečení vás hlavně nesmí nikde škrtit a stahovat, musíte se v něm cítit příjemně a pohodlně. Nezapomeňte si svázat dlouhé vlasy, aby vám nepřekážely.

Zdroj: https://cs.angliamodelcentre.com/como-fazer-ginastica-localizada-em-casa-553

Náhledové foto: Pixabay.com

💡Přečtěte si: Jak vybrat vhodnou žíněnku na gymnastiku? 💡

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz