DOPORUČUJEME

Hallux valgus: Skrytá hrozba pro vaše nohy a jak ji řešit


Popelka měla nožku něžně malou a krásnou. Možná, kdyby princ nasazoval střevíček vám, tak se lekne. Trápí vás totiž deformita zvaná hallux valgus neboli vbočený palec, který kráse na chodidlech nepřidává. Navíc se jedná o bolestivé postižení, jež trápí až čtvrtinu lidské populace. Jak se ho zbavit?  A je to vůbec jednoduché?

Jak hallux valgus vzniká

Vbočený palec je získané vychýlení kloubu palce směrem k ostatním prstům. Palec se stáčí směrem dovnitř a na kloubu se vytváří typická kostnatá boule. Kvůli vbočenému palci může chodidlo bolet. Tento stav ještě zhoršuje případná přítomnost bursitidy nebo artritidy. I když se nejčastěji za příčinu hallux valgus považuje nošení obuvi s vysokými podpatky, trpí touto deformitou i ženy, které chodí v nízké obuvi. Postižení se nevyhýbá ani mužům, ženy však převažují. Deformita vzniká i na genetickém základě, příčinou může být také plochá noha, která vede k nerovnoměrnému tlaku na chodidlo. Na vině někdy bývá zranění kloubu palce.

Příznaky vbočeného palce

Hallux valgus se kromě vbočení palce projevuje také bolestí v oblasti kloubu, kterou zhoršuje dlouhé stání nebo chůze. Kloub otéká a zčervená a vytváří se na něm tvrdé mozoly. Postižená osoba má problém si vybrat vhodnou obuv na nošení, protože ne každá ji dobře padne. Zde je třeba zdůraznit, že v případě vbočeného palce se doporučuje obouvat boty s dostatečně širokou špicí na nízkém podpatku, v níž mají všechny prsty prostor.

Dá se hallux valgus vyléčit? 

Dříve nebo později se pacient či pacientka s hallux valgus dostane k lékaři. Dožene je k tomu právě bolest postiženého chodidla i obtížná chůze. Vbočenému palci prospějí masáže nohou od prstů ke kotníkům a prokrvení chodidel pomocí teplé koupele. Je také vhodné udržovat si optimální tělesnou hmotnost, a přebytečných kilogramů se pokud možno zbavit. Palec ve správné poloze pomáhají udržet ortopedické korektory. Bolest a zánět v kloubu palce léčí nesteroidní antiflogistika.

Je třeba začít co nejdříve a nečekat na to, až bude deformita palce zralá na operativní zákrok. Zde je ale na místě zdůraznit, že uvedené postupy hallux valgus neléčí, pouze zpomalí progresi a částečně uleví od bolestivých potíží. Chirurgické léčbě se postižená osoba zpravidla nevyhne. Při ní lékař provede nejčastěji protnutí první nártní kosti a zajistí ji ve správné poloze pomocí šroubů či skobek. Rekonvalescence po takovém zákroku trvá od 6 do 8 týdnů. 

Zdroj: fyziosvet.cz,

Foto: Jana Surmová 

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz