DOPORUČUJEME

Jak ušetřit v domácnosti, když máte hluboko do kapsy

 


Zdražování energií a potravin i zvýšení daní a různých poplatků se bohužel negativně dotklo snad každého, kdo bydlí v České republice. Kdo má našponovaný rozpočet, tak nyní o to déle korunu v rukou podrží, než se rozhodne ji utratit. Také to chce při nakupování hodně přemýšlet, aby se člověk choval ekonomicky a s tím, co má k dispozici, rozumně vyšel. I tak spousta lidí žije od výplaty k výplatě. Existují ověřené triky, jak ušetřit v domácnosti?

Vařte si sami

Asi nikoho nepřekvapí, že doma uvařené jídlo vyjde levněji než meníčko v restauraci. Z jednoho kuřete můžete uvařit i více druhů obědů. Dáte stehna na šťávě s rýží a z kuřecích prsou uděláte směs do tortilly. A ještě vám zůstane kostra kuřete na polévku. Když ji uvaříte v pomalém hrnci, získáte opravdu kvalitní a silný vývar. Nebo můžete vyzkoušet připravit přesnídávkové polévky, ke kterým stačí si vzít pečivo a máte chutnou večeři, případně oběd.

Takovou polévkou je například držťková nebo gulášová. Levné jsou luštěniny a přitom i z nich je jídlo chutné a vydatné. Jednou čočku uvaříte na kyselo, příště po indicku. Když si vaříte doma, nemusíte si připadat jako „socka“ a trápit se tím, že nemáte na to, abyste se stravovali v restauraci. Možná, se časem karta obrátí, a vy budete na tom finančně lépe. Pak nebude problém si na jídlo zajít nebo si ho nechat poslat kurýrní službou.

Čočka na indický způsob

Zkuste si uvařit pikantní čočku po indicku. V kastrole si na oleji osmažíte jemně nakrájenou cibuli a necháte ji zesklovatět. Přidáte lžičku kari koření a utřený česnek a trochu opražíte. Pak dáte do kastrolu přebranou a opranou čočku, 2 lžíce rajského protlaku a zalijete vodou. Necháte čočku dusit doměkka. Jakmile je hotová, osolíte, případně dochutíte octem. Podáváte s pečivem a volským okem. Uvařená čočka by měla mít hustější konzistenci, voda by měla prakticky vyvřít. Je třeba ale dávat pozor na to, abyste během dušení čočku nespálili. Občas možná to bude chtít opětovně vodou podlít.

Levná zábava

Chodit do kina v současné době je finančně opravdu hodně náročné. Při ceně vstupenky pro jednoho ve výši okolo téměř dvou stovek korun, by čtyřčlenná rodina za zhlédnutí jednoho filmu včetně nezbytné coca-coly a popcornu vydala ze svého rozpočtu částku přesahující tisíc korun. Jestliže šetříte, tak si prostě kino odpustíte. Existuje i levnější varianta zábavy a docílit toho, jak ušetřit v domácnosti. Města a obce pořádají koncerty zdarma nebo jiné akce, na které je vstup volný. Stačí se zajímat a o zábavu na víkend můžete mít postaráno, aniž by vás to stálo hodně peněz.

Procházka do přírody je také levnou zábavou a nemusíte kvůli tomu ani jezdit přes půl republiky. Znáte vůbec své nejbližší okolí? Ne? Tak je třeba zjednat nápravu a vyrazit vstříc dobrodružství. Možná vás překvapí, na co zajímavého narazíte.

Dovolená u moře? Letos nikoliv

Nemusíte smutnit, že vám letos nevyjde dovolená u moře. Stejně tam bude velké horko. I doma si to můžete užít, když budete vědět, jak na to. Chce to ale brát situace s nadhledem a humorem. Na každý den si můžete naplánovat výlet, jenž vás nezruinuje. Návštěva muzea nebo galerie bývá většinou levnější variantou zábavy. Lze se také najít historické pamětihodnosti, do nichž je vstup za pár korun. Nejsou tak známé, ale dokážou nabídnout hodně k vidění. Patří k nim třeba rozhledny, které jsou oblíbeným cílem výletníků. Některé jsou zcela zdarma, u jiných zaplatíte symbolický poplatek za vstup. Pro příklad uvádíme několik zajímavých rozhleden:

  • Cibulka – Praha, vstup volný, výhled na Motol, Řepy a Strahov
  • Kuníček – poblíž stejnojmenné vesničky nedaleko Petrovic
  • Černá věž – České Budějovice
  • Koráb – na stejnojmenném vrcholu v Chudenické vrchovině nedaleko Kdyně
  • Olověný vrch – chata s rozhlednou v Krušných horách, východně od obce Bublava
  • Jeřabina – na stejnojmenném kopci na Mostecku
  • Císařský kámen – ve Vratislavicích nad Nisou v Liberci
  • Hořický chlum – asi 1 km od Chlumu nedaleko Hořic v Podkrkonoší
  • Borůvka – u obce Hluboká na Chrudimsku
  • Karasín – východně od obce Karasín v oblasti přírodního parku Svratecká hornatina
  • Anička – rozhledna nad obcí Jiřice u Moravských Budějovic
  • Dalimilova rozhledna – na vrcholu Větrov nedaleko osady Velké Vrbno
  • Bolt Tower – v Ostravě, vysoká pec s vyhlídkovou nadstavbou
  • Kelčský Javorník – nejvyšší bod Hostýnských vrchů v katastru obce Rajnochovice.
Zdroj: Wikipedia.org
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz