DOPORUČUJEME

Rapper Calin dobývá českou hudební scénu

 



V loňském roce obdržel cenu Anděl v kategorii Objev roku český zpěvák Calin, jehož kořeny sahají až do daleké Moldávie. Věnuje se rapu, který sice u nás není tolik oblíbeným hudebním žánrem, ale z celosvětového hlediska patří mezi nejposlouchanější.

Hudba provází člověka snad od narození, kdy mu do ouška zpívá ukolébavku jeho maminka. Nemusíte být aktivním muzikantem, aby se vám líbil určitý styl muziky. Cestu k ní jste si nejspíš našli už jako teenageři a byla to pravděpodobně taková, která zaujala většinu vaší generace. A je to tak správné, že každá generace má své vlastní idoly, jimž zůstává věrná prakticky po celý svůj život. Proto se v oblasti hudby objevují stále nové tváře, jež přicházejí se svými písněmi a snaží se získat přízeň posluchačů. Zatímco dříve se písničky pouštěly z vinylových desek, magnetofonových kazet či CD disků, dnes jsou to digitální služby, jež zprostředkovávají poslech hudby. Doba prostě pokročila. Mezi výrazné tváře české hudby patří právě rapper Calin.

Moldavské kořeny zapustil Calin v České republice

Calin se narodil 11. srpna 1997 jako Călin Panfili v Moldávii. Společně s rodiči v roce 1999 přišel do České republiky. Byly mu tedy sotva dva roky. Je tedy celkem pochopitelné, že české prostředí do sebe nasál jako houba, když jím byl všude obklopený. K hudbě měl vztah už od dětství. Více se jí začal věnovat ve třinácti letech. Hodně ho ovlivnily písně zpěváků Ed Sheerana a The Weeknd. Své vlastní písně začal nahrávat s Davidem Kopeckým, s nímž se seznámil na gymnáziu. Nyní je to producent a zvukař, jenž se proslavil přezdívkou D.Kop.

První singl a první album

V roce 2016 zveřejnil Calin svůj první singl „Víc už nic“. Následovaly singly „Blíž“ a „Paradise“„Play time“„Přichází zima“, „Dopis“. V roce 2020 vydal Calin své debutové album „Svědomí“ s výraznou písní „Růže“, jež se umístila na špičce digitálního singlového žebříčku. O rok později k filmu Shoky & Morthy: Poslední velká akce, kde si hlavní role zahráli Štěpán Kozub a Jakub Štáfek, Calin nahrál pro soundtrack coververzi k písni „Podvod“ od bratří Nedvědů.

V roce 2022 pak vydal své další album „Popstar“, jež díky oblibě mezi posluchači vydrželo dlouhých čtrnáct týdnů na první příčce českého žebříčku prodejnosti alb. Jeho singl „Hanna Montana“ z tohoto alba byl na vrcholu hitparáda třicet týdnů. O jeho úspěšnosti svědčí i sledovanost písně na YouTube v počtu 21 milionů zhlédnutí. Neméně populární byla píseň „Praha/Vídeň“ s 19 miliony zhlédnutí na YouTube.

V loňském roce Calin společně s Viktorem Sheenem vydal album „Roadtrip“, které se na příčce českého žebříčku prodejnosti alb udrželo dvacet čtyři týdnů. Píseň „Safír“ z alba Roadtrip má na YouTube na 11 milión zhlédnutí.

Streamovací platforma Spotify vyhlásila rappera Calina na konci listopadu 2023 druhým nejposlouchanějším interpretem roku v tuzemsku stejně jako album „Roadtrip“. Jeho píseň „Safír“ se stala nejvíce streamovanou.

Calinova popularita mluví za vše

Čísla zhlédnutí Colinových videí hovoří za vše. Přestože pro starší generaci je rapper Calin jménem neznámým, mladá generace ho poslouchá. Jeho tvorba se totiž vyznačuje chytlavými melodiemi, osobitým stylem a emotivními texty, které v mladých lidech rezonují. Calin zpívá o lásce, vztazích, osobních zkušenostech a životě mladé generace, což jsou témata jí blízká. Není se proto možné divit, že se stal jedním z nejvíce poslouchaných zpěváků v tuzemsku. Uvidíme, jak si bude stát v dalších letech, rozhodně je však možné o Calinovi říct, že je jedním z nejtalentovanějších tuzemských mladých umělců.  



Zdroj: kdojeto.superia.cznovinky.cz

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz