DOPORUČUJEME

Miss Czech Republic jako unifikovaná krása aneb přehlídka stejnosti

 Tak máme za sebou další, tentokrát ale jubilejní 15. ročník soutěže Miss Czech Republic, jenž se konal 11. května 2024 ve Forum Karlín. Zaznamenali jste ji vůbec? Nebo raději věnujete svou pozornost světovému šampionátu v hokeji, který letos Česká republika hostí? V minulosti patřil přímý přenos soutěže o nejkrásnější dívku České republiky k velmi populárním pořadům, které si málokdo nechal ujít. Postupem času zájem o něho upadá a sledovanější je možná nekonečný seriál Ulice. Kdopak si tento rok odnesl vítěznou korunku?

Z historie české soutěže krásy

O titul královny krásy se poprvé ženy a dívky utkaly už v roce 1910 ještě za Rakouska-Uherska. Byla to spíše neoficiální soutěž, kterou uspořádali Čechové, žijící v Paříži. Vítězka, Růžena Brožová, byla vybrána na základě fotografie. Pak se v tomto ohledu dlouho nic nedělo. Čemuž se není možné divit, když svět zasáhla Velká válka.

Po ní se v roce 1918 ještě před vznikem samostatného Československa konal druhý ročník soutěže krásy. Další ročníky proběhly v letech 1928, 1935, 1937, 1938, 1939 a 1940. Po druhé světové válce se od soutěže upustilo. Socialistické údernice asi měly jiné starosti než soutěžit o to, které to více sluší s kladivem nebo motykou v montérkách. K obnově soutěže došlo v letech 1966 až 1970 pod názvem Dívka roku Československa. V roce 1967 ji vyhrála Alžbeta Štrkulová, slovenská modelka, televizní hlasatelka a herečka. Dokonce reprezentovala ČSSR na Miss World, kde se jí podařilo umístit na 6. místě.

Následovaly roky normalizace a opět se o titul krásy nesoutěžilo. Údajně na příkaz Sovětského svazu. V dubnu 1989 se konala Miss Československé socialistické republiky, kterou pořádal Miloš Zapletal. Tenkrát vyhrála Ivana Christová, jež zaujala svou nevšední krásou. Od té doby se o titul nejkrásnější dívky soutěží u nás celkem pravidelně.

Miss Czech Republic vznikla v roce 2018 přejmenováním soutěže Miss Face Czech Republic, kterou v roce 2010 založila Taťána Makarenko. Mohou se do ní přihlásit dívky ve věku od 17 do 26 let, a to i s jiným občanstvím než českým. Podmínkou je ovšem udělený trvalý pobyt na území Česka. A protože soutěž jde s dobou, účast je povolená i pro transgender či transsexuální osoby.

Zdroj: Wikipedia.org

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz