DOPORUČUJEME

Legionella: Snižovat teplotu vody v bojleru může být zdraví škodlivé


Vysoké náklady na energie vedou k tomu, že lidé šetří. Omezují spotřebu elektrické energie, plynu a na domácích bojlerech snižují teplotu, na kterou se ohřívá voda. Sice tím uspoří svoje finance, ale vystavují se riziku vzniku onemocnění bakterií zvanou legionella. Pod tímto názvem bychom našli na 60 typů mikroorganismů, z nichž celá jedna třetina je lidskému organismu velmi nebezpečná. Nejčastěji se setkáváme s bakterií Legionella pneumophila. Co způsobuje a jak se před ní chránit?

Také jste v bojleru snížili teplotu v dobré víře, že ušetříte? To, že je voda ve vodovodním systému ohřívána na určitou teplotu, obvykle vyšší než 60 °C, má svůj význam. Právě tehdy se v ní nemnoží choroboplodné zárodky, především už zmíněná bakterie legionella. Ta se přirozeně vyskytuje ve sladkovodním prostřední. Tím, že teplotu vody v bojleru snížíte, riskujete rozmnožení této bakterie, jež může mít pro lidský organismus až fatální následky.

  • Bakterie legionella žije ve vodovodním potrubí, obecně má ráda vodu a teplá místa.
  • Ideální teplota pro život a rozmnožování legionelly je mezi 20 až 45 °C.
  • Při teplotě vyšší než 72 °C už tato bakterie nepřežije. To je ostatně důvodem, proč by teplá voda ve vodovodu měla mít určitou optimální teplotu.
  • Při teplotě 60 °C legionella umírá do 32 minut.
  • Při teplotě 66 °C dokáže legionella žít jen 2 minuty.
  • Při teplotě 55 °C legionella hyne do 5 až 6 hodin.
  • Při teplotě nižší než 20 °C se legionella hybernuje ve spánku. Jakmile se teplota vody zvýší, opět se probudí k životu.

Legionella je častá nejen ve vířivkách

Do vířivek si chodíme odpočinout. Víte, že voda v nich je na výskyt legionelly náchylnější? Je tomu tak proto, že kvůli teplé vodě je nesnadné udržet vhodné v ní vhodné množství dezinfekce. I proto je nutné ve vířivkách častěji měnit vodu a vířivku čistit a měnit filtr. Je nebezpečné toto podcenit, protože pak v nich může docházet přemnožení této zákeřné bakterie.

Kromě vířivek bychom na legionellu mohli kupodivu narazit i v dekorativních fontánkách, čističkách nebo zvlhčovačích vzduchu. Jedná se o vlhké prostředí s poměrně nízkou teplotou, ideální pro množení bakterie.

Legionelle se daří v prostředí, kde dochází k velkému pohybu osob. Jsou to zejména hotely, kempy, výletní lodě a další ubytovací zařízení, nákupní centra, ale také nemocnice a zdravotnická zařízení.

Jak probíhá onemocnění bakterií legionella

Někdy stačí, aby se vnímavý jedinec šel smočit do vířivky a nadechl se vzduchu, který bakterie legionelly obsahuje. Zvláště náchylné jsou:

  • osoby s oslabenou imunitou
  • osoby starší 50 let
  • současní i bývalí kuřáci
  • osoby s cukrovkou
  • osoby s chronickým onemocněním plic.

Bakterie rodu Legionella vyvolávají akutní horečnaté onemocnění legionelózu neboli legionářskou nemoc, která postihuje dýchací cesty. Může se projevit jako chřipkové onemocnění, v tom závažnějším případě jako těžký zápal plic.

K nákaze dochází při vdechnutím vzduchu, ve kterém jsou obsažené bakterie v aerosolu, tedy v drobných kapičkách vody. Někdy se člověk může nakazit konzumací kontaminované vody nebo potravy, kdy bakterie osídlí sliznice nosohltanu a později dochází ke vdechnutí kontaminovaného aerosolu. Inkubační doba u legionelózy je asi 2 až 10 dní. Poté se objeví první příznaky nemoci – tělesná slabost, malátnost, bolest hlavy a suchý kašel, někdy zvracení a průjem. Nakažený člověk může vykašlávat krev. V těžších případech dochází k selhání ledvin a jater. Nemoc se léčí antibiotiky.

Méně závažné onemocnění, které legionella způsobuje, se jmenuje pontiacká horečka, jež se projevuje jako chřipka bolestí hlavy, horečkou, malátnosti, bolestí svalů. K zápalu plic nedochází.

Zdroj: cdc.gov,

Náhledové foto: Pixabay 

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz