DOPORUČUJEME

Festival Starmus 2024 oslavil vědu a hudbu

Jean-Michel Jarre svým zahajovacím koncertem otevřel mezinárodní festival Starmus VII., který se koná 12. až 17. května 2024 v Bratislavě. Akce je zaměřená na oslavu astronomie a přírodních věd i průzkum vesmíru, a to vše ve spojení s hudbou. Není divu, když jedním ze zakladatelů je anglický hudebník a astrofyzik Brian May, jehož známe jako sólového kytaristu skupiny Queen. Takový koncept festivalu tu ještě nebyl. Kdo všechno letos na festivalu vystoupí?

Z historie festivalu Starmus

Druhý zakladatelem festivalu Starmus je Garik Israel, arménsko-španělský astrofyzik. Společně se svými kolegy v roce 1999 předložil důkazy o tom, že za vznik černých děr hvězdné hmotnosti mohou výbuchy supernov. Sestavil také knihovnu akustických zvukových vln, jež produkují tělesa hvězd. Tyto hvězdné zvuky následně využil Brian May s kapelou Tangerine Dream ve skladbě Supernovae. Garik Israel je toho názoru, že věda inspiruje umění a umění inspiruje hudbu. I z tohoto důvodu vznikl festival Starmus.

Jeho první ročník se konal v roce 2011 na téma „50 let člověka ve vesmíru“. Další se uskutečnil v roce 2014 a věnoval se počátkům a vzniku moderního kosmu. Tento ročník oslovil na 2,4 miliardy lidé po celém světě. O dva roky později festival Starmus oslavil Stephena Hawkinga, který na něm sám vystoupil. Současně zde byl uspořádán inaugurační ceremoniál pro držitele Medaile Stephena Hawkinga za vědeckou komunikaci.

Tato pocta je udělována jednotlivcům i týmům ve vědě a umění, kteří pomáhají budovat povědomí veřejnosti o vědě, a to ve třech kategoriích – hudba a umění, vědecké psaní, filmy a zábava. Autory designu medaile jsou Alexej Leonov, první člověk, jenž vstoupil do vesmíru, a Brian May. Na přední straně je portrét profesora Hawkinga a na druhé Alexej Leonov a kytara Briana May. Tuto medaili mimo jiné získal i Jean-Michel Jarre, Elon Musk, Brian May, Jane Goodall.

Jean-Michel Jarre zahájil festival Starmus

Téma sedmého ročníku festivalu Starmus zní „Budoucnost naší domovské planety“. Výjimečnou akci odstartoval v neděli 12. května 2024 zahajovací koncert průkopníka elektronické hudby Jean-Michel Jarre nazvaný „Bridge from the Future“, a to na v areálu výstaviště Incheba v Bratislavě. Jeho speciálním hostem byl Brian May. Pro návštěvníky byla připravena vizuální show na pozadí mostu SNP, Dunaje a Starého města. Festival má představovat sílu hudby, jež překračuje hranice a posiluje představivost.

Jean-Michel Jarre je legendou elektronické hudby a jejím průkopníkem s využitím vícekanálové zvukové technologie. Tento francouzský hudebník vždy patřil mezi vizionisty, kteří udávali v umění nové směry. Je velvyslancem UNESCO pro vzdělávání, vědu a kulturu, zároveň stojí na straně ochrany životního prostředí a planety. Některými svými koncerty se zapsal do Guinessovy knihy rekordů v jejich návštěvnosti. Zahrál si nejpozoruhodnějších místech na Zemi - u pyramid v Egyptě i v Zakázaném městě v Číně.

Sedmý ročník festivalu Starmus v Bratislavě

Program sedmého ročníku mezinárodního festivalu Starmus je opět bohatý. Vystoupí na něm řada zvučných jmen nejen z oblasti kultury, ale také vědy. Je to například Jana Goodall, jež v pražské zoologické zahradě stihla pokřtít gorilí samičku narozenou před měsícem. Na festivalu se objeví i nositelé Nobelovy ceny fyzikové Kip Thorne a Steven Chu, neurovědec Edvard Moser, astrofyzikové George Smoot a Michel Mayor, klimatoložka Katherine Hayhoe, bývalá astronautka NASA Kathryn Thornton, vynálezce iPodu Tony Fadell, spisovatelka Laurie Anderson a další.

Festival se bude věnovat tématům, které hýbou současným světem a týkají se klimatické krize, válkám, podnebí, umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti. Počítá se samozřejmě i s předáním Medaile Stephena Hawkinga. Na účastníky festivalu čeká více než dvacet přednášek a vzdělávacích akcí. V průběhu celého festivalového týdne na slovenských vysokých školách proběhnou přednášky výzkumníků a odborníků. Pro studenty je to ideální příležitostí, jak se zapojit s nimi do diskuse.

Zdroj: Pravda.skHnonline.skStarmus.com

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz