DOPORUČUJEME

Cordyceps: Odhalte sílu této cizopasné houby a tajemství tibetských mnichů

 



Cordyceps sinensis je synonymem houby Ophiocordyceps sinensis, jež parazituje na larvách hmyzu. U nás je známá pod názvem housenice čínská, ze kterého lze odvodit, odkud houba pochází, i to, čím se živí. Volně v přírodě bychom ji našli na loukách v nadmořských výškách nad 3 500 metrů v Tibetu, Nepálu a Bhútánu. K čemu a proč ji využívá tradiční čínská medicína? A jak může houba prospět i nám?

Zdroj obživy chudých Tibeťanů

Sběr houby housenice čínské je obživou pro tibetské horaly a bylinkáře a hlavním zdrojem jejich příjmů. Protože je o ni velký zájem, vysbírali do takové míry, že se stala v Číně ohrožených druhem. Plodnice, které se sklidí ve volné přírodě, obvykle obsahují velké množství těžkých kovů, mimo jiné i arsen. Z tohoto důvodu je její prodej od roku 2016 čínským státním úřadem pro regulaci trhu přísně kontrolován. Ručně sbírané plodnice jsou zároveň určitým symbolem luxusu a společenského postavení, a to vzhledem ke své vysoké ceně. Jeden kilogram houby se v roce 2008 prodával za 3 000 dolarů, což je v přepočtu asi 69 000 korun. Roční produkce v Tibetu v roce 2009 dosáhla asi 80 až 175 tun.

Už ve středověku lidé věřili, že cordyceps má příznivé posilující účinky na lidský organismus jako afrodiziakum a že léčí některé nemoci. Tradiční čínská medicína, které se mimo jiné věnovali i tibetští mnichové, přitom vycházela z filozofického konceptu jin a jang, který je u této houby údajně ve vynikající rovnováze.

Cordyceps jako cizopasná houba

Zajímavý je růst této houby v živé larvě housenky můry Hepialus armoricanus, jež se v zimě zahrabe pod zem. Zde se živí kořeny. Nejzranitelnější je v období, kdy se zbavuje kůže. Když se do ní dostane houba Cordyceps, usmrtí ji, mumifikuje a pak na jaře z ní vyroste vzpřímená, tmavě hnědá plodnice stonkovitého tvaru, dlouhá několik centimetrů. V tradiční čínské medicíně se houbě říká chong cao, tedy „hmyzí rostlina“ a nejstarší text o ní pochází z 15. století z pera tibetského lékaře Zurchar Nyamnyi Dordže. On to byl, kdo se o houbě zmínil jako o afrodiziaku.

Zdravotní účinky houby cordyceps

Je pochopitelné, že housenice čínská byla podrobena důkladnémů výzkumu. Ten zjistil, že Cordyceps sinensis vykazuje příznivý vliv na posílení lidského imunitního systému, má protinádorové a antioxidační účinky. Může se také podílet na zlepšení kvality i délky života. I kvůli tomu se stala v poslední době oblíbenou potravinou a její poptávka na trhu se každým rokem zvyšuje. Houba obsahuje esenciální aminokyseliny, vitamíny B1, B2, B12, K a E a minerály zinek, železo, vápník a hořčík. Cordyceps může zmírňovat problém s játry a ledvinami, dýchací a kardiovaskulární potíže.

Cordyceps militaris vznikl jako náhrada za cordyceps sinensis, protože ho lze velmi dobře pěstovat v laboratoři bez využití hmyzu. Je proto cenově dostupnější než jeho dražší bratranec cordyceps sinensis. Zatímco C. sinensis má tmavě hnědou barvu, C. militaris je zbarvený do oranžova. Dokonce bylo zjištěno, že cordyceps militaris může obsahovat větší koncentraci léčivých látek, například cordycepinu, jenž pomáhá tlumit záněty a reguluje růst buněk. Cordyceps sinensis zase obsahuje více adenosinu, jehož léčivé účinky se projevují u kardiovaskulárního systému. Dnes už tedy není nutné vystoupat do výšky nad 3 000 metrů nad mořem, abyste získali houbu cordyceps.

Extrakt z Cordyceps militaris může zlepšit využití glukózy v kosterních svalech, stimulovat uvolňování inzulínu, a tím snižovat hladinu glukózy v krvi. Pomáhá také zlepšit inzulínovou rezistenci. Dalšími jeho účinky jsou antitrombotické, ředí tedy krev, a protizánětlivé snížením tvorby zánětlivých cytokinů. Může pomáhat při boji s únavou a zlepšovat výkon sportovců tím, že zvyšuje maximální spotřebu kyslíku. A pozitivní vliv i má i na pohyblivost spermií a koncentraci testosteronu, tudíž má vliv na zlepšení plodnosti.

V tuzemsku si můžete výtažky z housenice čínské dopřát v podobě potravinových doplňků. Houba se průmyslově pěstuje kultivačním procesem bez využití živočišného materiálu, tedy těl housenek, na sterilizovaném substrátu, aby se předešlo znečištění škodlivými bakteriemi a cizorodými houbami.

Zdroj: Wikipedia.orgNature.com,

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz