DOPORUČUJEME

Aristokratka ve varu (2024): Příjemný film ve svižném tempu

 Kdo zná knihy milovického kastelána Evžena Bočka o mladé aristokratce Marii, která přiletěla z druhého břehu Atlantiku společně se svými rodiči Frankem a Vivien, aby se usadila na rodovém sídle Kostka, tak určitě tuší, o čem film Aristokratka ve varu bude. Přenést humoristický příběh psaný ve formě deníku na filmové plátno je docela zapeklitý oříšek. Snímek o devatenáctileté komtese je však stejně milý jako kniha. Už úvodní scéna, při které běží titulky, navozuje pohodu, když se Marie s Maxem prohánějí na koních po zelené louce.

Oblíbené postavy opět na scéně

Aristokratka ve varu je pokračováním filmu Poslední aristokratka (2019), na který navazuje. Komtesa Marie Kostková z Kostky (Yvona Stolařová) se seznámila se s Maxem (Zdeněk Piškula) a mezi mladými lidmi pomalu, ale jistě pučí láska. Hrabě Frank Kostka i stále řeší problémy s financování provozu zděděného hradu a jeho žena Vivien (Tatiana Dyková Vilhelmová) i nadále utrácí těžce vydělané peníze za pozoruhodné klobouky roztodivných tvarů a elegantní kostýmky, které se podobají těm, jež nosila lady Diana.

Opět se setkáme s milovnicí ořechovky, duší domácnosti a vládkyní kuchyně, s paní Tichou (Eliška Balzerová). Údržbář Krása (Pavel Liška) se i zde trápí svými hypochondrickými myšlenkami a kastelán Josef (Martin Pechlát) ještě doposud nenalezl pozitivní vztah k návštěvníkům hradu, které označuje za muflony. Do této konstelace postav vtrhne jako blesk dcera právníka Bendy, nadšením sršící Deniska (Simona Lewandovská), jež za téměř vším, co vypustí ze svých úst s jazykem propíchnutým piercingem, říká super.

Nějak se nám to zamotává

Zatímco v prvním díle Poslední aristokratka během prohlídek hradních prostor byli turisté omračování až téměř tragickým budoucím osudem komtesy Marie, jejíž tři stejnojmenné předchůdkyně se žádná nedožila dvaceti let, v pokračování už příběh tolik netáhne. Je třeba vymyslet něco nového, co návštěvníky opět zaujme. Svěží vzduch do toho všeho dění přináší právě Deniska Bendová, jež se také ujme provázení zvědavých "muflonů". A nejen toho. Zdá se, že má také poměrně blízko k Maxovi, neboť s ním tráví poměrně hodně času. To se pochopitelně Marii příliš nezamlouvá. Přece si nenechá odloudit nápadníka právě Deniskou? Celou situaci ještě zkomplikuje příchod hygienika Švába (Tomáš Jeřábek), který se rozhodne hrad Kostku kvůli nevyhovujícím podmínkám zavřít. Jak toto všechno dopadne?

Aristokratka ve varu se natáčela na několika známých hradech

Zasvěcenci a příznivci českých historických pamětihodnost mohli ve filmu Aristokratka ve varu poznat interiéry a exteriéry, které patřily zámku v Milovicích, hradu Lemberk a zámku v Rájci nad Svitavou. Hrad Lemberk nechal postavit ve 40. letech 13. století Havel z Lemberka, manžel svaté Zdislavy z Lemberka. Původně byl gotický, posléze renesančně a barokně upravený. Klasicistní zámek Rájec nad Svitavou je mladší než hrad Lemberk, postavený byl až ve 2. polovině 18. století přestavbou původní tvrze. A na barokním zámku Milovice jako kastelána bychom zastihli autora literární předlohy, Evžena Bočka.

Filmovou komedii Aristokratka ve varu ocení divák, který se nepotřebuje dívat na přestřelky a bitky s potoky krve, CGI triky a překombinovaný fantasy svět, jak tomu často u současných filmů bývá. Neřeší se v něm aktuální problémy společnosti. A to je možná i dobře, protože si při jeho sledování opravdu odpočinete od všech starostí a trablů, které vás životem provázejí. Milá a svěží komedie vás zavede pro prostředí, ve kterém byste možná také chtěli žít, kdybyste ovšem na to měli finance. Ty ostatně chybějí i hraběti Frankovi Kostkovi z Kostky, takže je na tom podobně, jako většina z nás. O to je divákovi jeho postava bližší.

Jestliže jste nestihli zajít na film Aristokratka ve varu do kina, tak se na něho můžete podívat na streamovací platformě Voyo.

Zdroj: Zdroj: autorský článek, Wikipedia.org, CSFD.cz

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz