DOPORUČUJEME

Svatba: Kolik vás může vyjít ta nejlevnější a nejdražší varianta

 



Svatba je posunutím partnerského vztahu na výrazně novou úroveň. Ačkoliv se pro mnohé páry toho moc nemění, protože už před svatbou společně sdílejí jednu domácnost, dokonce mají i děti, tak se nedá říct, že jejím výsledkem je jen kousek papíru.

Nejde jen o dokument

Svatební obřad je veřejným slibem, že novomanželé budou spolu sdílet dobré i zlé v životě, a to není zrovna málo. Kromě toho se úpravě manželství věnuje občanský zákoník. Důležité jsou zejména pasáže týkající se společného jmění manželů či vznik vzájemné vyživovací povinnosti.

Některé páry, které žijí tzv. na psí knížku, argumentují tím, že svou lásku nepotřebují stvrzovat žádným dokumentem. Jiné tím, že na svatbu nemají momentálně prostě peníze. Jak draze či levně může svatba vyjít? Pro dvacet hostů počítejte zpravidla s částkou okolo 65 000 korun. Svatba pro 40 hostů vás bude stát asi 125 000 korun. Budete-li mít hostů 200 a více, vydáte od 300 000 korun nahoru.

Levná svatba, když šetříte

K tomu, abyste mohli uzavřít manželství, potřebujete absolvovat svatební obřad – církevní nebo občanský. U občanského vám postačí si domluvit termín svatby na matričním úřadě. V případě, že se jedná o matriční úřad v místě trvalého bydliště jednoho se snoubenců, se nic neplatí. Matrika svatební obřad kompletně celý sama připraví, a to včetně proslovu oddávajícího či doprovodné hudby.

Svatební prsteny

Během svatebního obřadu si snoubenci vymění snubní prsteny. Ani tato položka vás nemusí vyjít na horentní sumu. Netrváte-li na zlatě, tak ocelové snubní prsteny lze pořídit již za cenu přibližně 600 korun za oba (například e-shop Brunoshop.cz).

Svatební oblečení

Na matriční úřad se můžete ke svatebnímu slibu dostavit i ve svém běžném oblečení. Jestliže chcete vypadat trochu více k světu, tak si oblečete třeba to, co nosíte do divadla. Levně nakoupíte oděvy v second handu, kde natrefíte kolikrát i na velmi zajímavé svatební šaty pro nevěsty.

Třeba v e-shopu sítě second handů Genesis si pořídíte dámské bílé šaty od 150 do 900 korun, bílé lodičky za 150 korun. Ženich může vsadit na klasický oblek, nebo si dát na sebe společenské kalhoty a košili s kravatou. Bílá košile je v Genesis k dostání již za 130 korun, kravata za 109 korun. V H&M jsou k dostání pánské společenské kalhoty za cca 990 korun. Oblečení na svatbu vás tedy nemusí stát vůbec nic nebo od 1500 do 2500 korun.

Svatební kytice

Je zvykem, že svatební kytici kupuje nevěstě ženich. I karafiáty vypadají nádherně a kytice z nich nestojí tolik, co by stála, kdyby byla z růží. Počítejme, že za kytici pro snoubenku ženich vydá ze své peněženky okolo 500 korun.

Svatební hostina

Svatební hostina není povinností. Jestliže na ní trváte, tak výdaje za ní budou záležet na množství hostů, které budete na svatbě mít, a na výběru menu. Lze se vzít jen se svědky. Pak byste za hostinu vydali nejmenší částku. Budete-li na osobu počítat se 600 korunami, pak byste se měli vejít do 2500 korun za všechny.

Svatební oznámení a fotograf

I na těchto dvou položkách lze značně ušetřit. Svatební oznámení rozešlete po obřadu formou e-mailů nebo oznámením na sociálních sítích. Fotografem si můžete být sami, když si uděláte selfíčka. Případně se této role ujme některý ze svědků. A když to všechno spočítáte, dostanete se částky od 5 100 do 6 100 korun.

Drahá svatba

U svatby, kde nemusíte hledět na každou vydanou korunu, je horní hranice investovaných financí prakticky neomezená. Zpravidla se velkolepěji pojatá svatba koná v pronajatých prostorech, ať už se to týká výběru místa svatebního obřadu nebo restaurace, které je třeba vyzdobit. Průměrně taková výzdoba vychází na 10 000 korun.

Šaty pro nevěstu se ženichem pořídíte za 50 000 korun, když si je necháte ušít. Snubní prsteny vás mohou stát i 20 000 korun, kytice pro nevěstu 6 000 korun, fotograf 15 000 korun, kameraman 18 000 korun. Hostina včetně pití, jídla, zákusků a výslužky vychází asi na 2 000 korun na osobu. Pokud si budete chtít zatančit na živou hudbu, počítejte s dalšími 15 000 korunami pro kapelu.

Za svatební oznámení zaplatíte okolo 3 000 korun, za svatební dort 1 000 korun, kadeřnice si vezme  2 500 korun a další finance spolkne návštěva vizážistky, cca 1 500 korun. Necháte-li si udělat svatbu na klíč, tak počítejte s tím, že vás to bude stát asi 15 % z celkového rozpočtu svatby.

260 000 Kč jako běžná částka za dražší svatbu

Když to všechno spočítáte, dostanete se na cifru 260 000 korun za 40 hostů. Není-li vám líto vydat takovou částku za několik hodin zábavy, tak směle do toho. Podotýkáme, že v České republice je rozvodovost padesátiprocentní. Znamená to, že každý druhý pár se dříve nebo později dostane před rozvodový soud. Máte padesátiprocentní šanci, že vás se to týkat nebude. Opulentní svatební veselka bohužel není zárukou šťastného manželského svazku.

Zdroj: Svatbení.cz, Easywedding.cz

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz