DOPORUČUJEME

Existuje několik různých typů demence. Kterých příznaků byste si měli všímat

 



Ačkoliv se prodlužuje délka dožití, neznamená to, že je člověk přitom zcela zdráv. S přibývajícím věkem se bohužel dostavují zdravotní potíže v menší, či větším míře. Už to prostě není jako za mlada. Víte, že existuje na 200 podtypů demence a že jednotlivé příznaky se liší člověk od člověka? Naučte se rozpoznat šest nejběžnějších symptomů.

Co je to demence

Demence vzniká degenerativními změnami v mozkové tkáni. Jedná se poměrně závažné onemocnění, které postihuje jedince nad 60 let a které představuje progresivní změny rozumových schopností a změnu osobnosti. Nejčastěji bývá postižena krátkodobá paměť, úsudek, časoprostorová orientace a kognitivní schopnosti, jako jsou řeč, pozornost, abstraktní myšlení a rozpoznávací funkce.

Nemoc je zákeřná v tom smyslu, že se mění osobnost člověka, který může mít problémy se zvládáním každodenních činností a ztrácí své dříve získané duševní schopnosti. Tím se stává závislými na svém okolí a pomoci od druhých.

Jaké jsou rizikové faktory vzniku demence

Na vzniku demence se může podílet nevhodná výživa, tedy přejídání a obezita či naopak podvýživa. Rizikovým je viscerální tuk, jenž obklopuje vnitřní orgány, nedostatek spánku, chronický stres, znečištěné ovzduší, vysoký krevní tlak.

Šest klíčových varovných signálů

Demence se málokdy objeví najednou. Přikrádá se tiše a pomalými krůčky. I když postihuje převážně starší lidi, může se objevit i u lidí okolo třicítky. Ne vždy je snadné si všimnout příznaků, kterými se tato závažná nemoc hlásí.

  1. Problémy s pamětí jsou nejznámějším symptomem demence. Člověk má problém třeba s tím, kam si položil klíče od auta či brýle. Je třeba ale rozlišovat roztržitost a zapomětlivost.
  2. Komunikační a jazykové problémy – nemoc se může hlásit i potížemi v řečovém projevu. Člověk stěží nachází slova k vyjadřování a hůře chápe to, co říkají ostatní. Někdy ale na vině může být jen pouhá nedoslýchavost.
  3. Obtíže v plánování a myšlení – demencí postižený člověk má problémy s plánování obyčejných věcí, například při správě svých financí.
  4. Zrakově-percepční problémy se objevují třeba při chůzi po schodech, kdy má jedinec špatný odhad vzdálenosti.
  5. Změna emocí a nálady je dalším raným příznakem demence. Člověk může být úzkostlivější a s výrazně smutnou náladou a podrážděností. Vytrácí se zájem o koníčky a sociální kontakty.
  6. Dezorientace – člověk s počínající demencí mívá potíže se dobře orientovat i v prostředí, které jinak důvěrně zná. V pozdějších stádiích není nic vzácného, že se může na vycházce ztratit.

Zdroj: Express.co.uk, Wikipedia.org

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz