DOPORUČUJEME

Zemřela Jane Birkin. Proslavil ji hit Je t´aime… moi non plus a kabelka Hermés Birkin

Ve věku 76 let dnes v Paříži zemřela  Jane Birkin, britská herečka, zpěvačka, skladatelka a režisérka, které žila od konce 60. let minulého století ve Francii. Narodila se do rodiny, kde se umělecké geny dědily. Její matka Judy Campbellová byla herečka a otec David Birkin byl majorem Britského královského námořnictva. Její bratr Andrew Birkin působí jako režisér a scénárista. Jane Birkin podlehla leukémii, na kterou se léčila přes deset let.

Je t´aime …moi non plus

Do povědomí posluchačů se Jane Birkin zapsala svým hitem Je t´aime …moi non plus, který nazpívala se svým tehdejším přítelem Serge Gainsbourgem, s ním se seznámila při natáčení filmu Slogan (1968). Pár s ním tvořila dvanáct let a měli spolu dceru Charlotte Gainsbourg, uznávanou herečku. Píseň s erotickým nádechem byla původně určena pro Brigitte Bardot, která ji sice nazpívala, ale pak odmítla její uveřejnění. Píseň byla v několika zemích zakázána a Vatikán ji odsoudil kvůli otevřeně sexuálním textům.

Filmová a divadelní kariéra

Před kamerou se poprvé Jane Birkin objevila v proslulém Antonioniho snímku Zvětšenina (1966), kde ztvárnila jednu ze dvou modelek, jež se vnucují mladému fotografovi. Díky své chlapecky útlé postavě a dívčí smyslnosti se stala v 70. letech 20. století sexy symbolem, což ji předurčilo určitý typ rolí. Ztvárňovala většinou bezstarostná děvčata, jejich jediným zájmem je najít dobrou známost. Zahrála si i ve filmech Hořčice mi stoupá do nosu (1974), Zvíře (1977) nebo Smrt na Nilu (1978).

Kromě filmu se Jane Birkin věnovala příležitostně i divadlu a samozřejmě i hudbě. Postupem času se vypracovala na uznávanou umělkyni, jež na svých hudebních projektech spolupracovala s řadou známých tvůrců.

Ikonická kabelka Hermés Birkin

Kdo se pohybuje v oblasti módy, nebo se minimálně o ni zajímá, jistě zná světoznámou značku kabelek Hermés. Jeden z jejích nejvýznamnějších modelů, kabelka Hermés Birkin, vznikl při letu z Paříže do Londýna v roce 1984, kdy v letadle vedle sebe seděla Jane Birkin a Jean-Louis Dumas, tehdejší generální ředitel společnosti Hermés. Birkin si stěžovala, že nemůže sehnat kabelku, která by vyhovovala potřebám mladé matky. Kreativního Dumase to inspirovalo k návrhu obdélníkové a prostorné tašky z měkké kůže s leštěnými hranami a sedlovým prošíváním. Jejím zlatým hřebem byla speciální přihrádka pro kojeneckou láhev.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-66216417; https://cs.wikipedia.org/wiki/Jane_Birkinov%C3%A1

Zdroj: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz