DOPORUČUJEME

Kabelka Hermés Birkin může být dobrou investicí. Je symbolem luxusu

 



V souvislosti s nedávným úmrtím britsko-francouzské herečky a zpěvačky Jane Birkin je třeba zmínit i její úlohu jako módní ikony, kterou se stala už v 70. letech minulého století. Inspirovala také světoznámého výrobce kabelek společnost Hermés k vytvoření modelu Hermés Birkin, která se stala symbolem bohatství a exkluzivity.

Jak kabelka Hermés Birkin vznikla

Za zrod kabelky Hermés Birkin může jeden let z Paříže do Londýna, jenž se uskutečnil v roce 1984. Generální ředitel společnosti Hermés Jean-Loui Dumas tenkrát seděl vedle Jane Birkin. Ta cestovala se slaměnou taškou, která jí spadla a její obsah se celý vysypal ven. Jane Birkin to komentovala slovy, že bylo těžké pro ni vybrat si tašku na víkend, jež by byla dostatečně velká a také pevná. Dumase to inspirovalo k návrhu dnes už ikonické kabelky Hermés Birkin, jenž vycházel z modelu Haut à Courroies z dílny Hermés z roku 1900. Od roku 1980 se Hermés Birkin stala symbolem statusu bohatství.

Na čem záleží cena kabelky Hermés Birkin

Kabelky Hermés Birkin se vyrábějí z různých druhů kůže, výjimkou není ani krokodýlí, ještěrčí či pštrosí. Její cena proto záleží na tom, jaký materiál je použit. Kabelky se vyrábějí ručně pomocí typického sedlové šití, jež bylo vyvinuto v 19. století. Na její výrobě se podílí jeden řemeslník, následně je kabelka leštěna a dále povrchově upravována, což zabere až 18 hodin práce.

Dobrá investice a Veblenův efekt

O kabelku Hermés Birkin je veliký zájem, přestože její cena jde do sta tisíc korun. Dokonce jsou na ni vypsány pořadníky a čeká se na ni až šest let. Protože je po kabelce silná poptávka, její prodejní hodnota stoupá. Jedná se totiž o luxusní zboží (tzv. Veblen goods), u kterého s poptávkou roste cena ve zjevném rozporu se zákonem poptávky. Vyšší cena takových produktů z nich dělá symboly statusu bohatství, protože si je může dovolit jen málo lidí.

Proto může být kabelka Hermés Birkin i dobrou investicí. Takže není třeba investovat pouze do dluhopisů či zlata, ale i do nákupu originální kabelky Hermés Birkin.

Zdroj: https://www.hermes.com/de/de/content/297699-birkin/; https://en.wikipedia.org/wiki/Birkin_bag

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na HistoriaMag.cz